Wskazania:
– Oczyszczenie organizmu ze wszystkich „nieproszonych gości”.
– Wzmocnienie układu immunologicznego. Aktywacja sił obronnych organizmu.
– Regeneracja śluzówki przewodu pokarmowego.
Składniki:
1. Jedna duża lub dwie główki czosnku
2. Garść kapusty kiszonej, najlepiej z sokiem
3. Jedna duża lub dwie małe cytryny
4. Oliwa z oliwek
5. Schłodzona w lodówce woda mineralna o małej zawartości soli mineralny (nisko zmineralizowana, może być woda źródlana lub przefiltrowana).
Procedura:
1. Naczynie miksera elektrycznego dobrze umyć i opłukać. Do miksera dolać wody tak by przykrywała nieco noże miksera.
2. Dużą główkę lub dwie małe czosnku obrać do ząbków. Odkroić miejsca chore. Powinny zostać wyłącznie zdrowe ząbki. Wrzucić ząbki do naczynia miksera.
3. Wrzucić garść kapusty kiszonej, dolać sok jeśli jest, można dodać ogórki kiszone wraz z sokiem lub razem ogórki z kapustą (kapusta i ogórki winny być zdrowe i o dobrym smaku).
4. Obrać cytrynę z żółtej skórki (nie trzeba wyciskać soku) i tak obraną wrzucić do miksera.
5. Dodać 2, 3 duże łyżki stołowe oliwy z oliwek lub innego oleju jadalnego.
6. Dodać wody tak aby jej poziom był 3 cm nad całością. Miksować 1 do 2 minuty aż całość się rozdrobni.
7. Dolewając wody lub soku z kapusty miksować dalej tak by konsystencja była płynna. Nie przekraczać dla bezpieczeństwa temperatury 31°C. Należy pamiętać, że temperatura 40°C zabija już korzystne dla nas bakterie kwasu mlekowego. Przechowywać w lodówce w temp 5°C.
Bakterie kwasu mlekowego w ciągu prazu minut już w naczyniu trawią czosnek. Później to samo ma miejsce w naszym żołądku i jelitach. Dzięki temu trawieniu zupełnie znikają nieprzyjemne zapachy czosnku. Czosnek stabilizuje bakterie tzn. pozwala na rozwój tylko korzystnych dla nas bakterii kwasu mlekowego, inne nie rozwijają się lub giną. Olej łagodzi ścianki żołądka i jelit tak, że składniki czosnku przenikają powoli do organizmu i nie wywołują szczypania i bólu. Cytryna świetnie oczyszcza organizm a całość jest bardzo dobra i smaczna.
Stosowanie:
Zacząć od jednej dużej łyżki pól godziny przed każdym posiłkiem. Korzystne jest stosowanie na czczo. Można nawet dojść do jednej szklanki przed posiłkiem, ale maksimum 3 szklanki dziennie. Porcja dwóch łyżek stołowych powinna w zupełności wystarczyć. Kurację oczyszczającą stosować przez miesiąc do półtora.
Potem w zależności od samopoczucia zrobić przerwę co najlepiej nie krótszą niż czas trwania kuracji. Zalecane robienie kuracji dwa razy do roku.